La Institutul Național al Justiției au fost înmânate premiile concursului republican pentru copii „Justiție – eu te văd așa”


Cei mai creativi și talentați copii din Republica Moldova au venit joi, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, la Institutul Național al Justiției pentru a-și ridica premiile concursului republican de arte plastice „Justiție – eu te văd așa”.

La începutul acestui an, Institutul Național al Justiției, în colaborare cu Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, a lansat un concurs destinat elevilor din şcoli generale, licee, gimnazii, scoli și studiouri de arte. Menirea acestei acțiuni a fost de a informa elevii despre rolul și importanţa justiției în societate, de a promova cultura și valorile estetice și de a susține interesul elevilor la autoexprimare prin intermediul artelor plastice. Participanții cu vârsta cuprinsă între 11 şi 17 ani au fost invitați să prezinte lucrări artistice care să reflecte justiţia văzută de ei, cum şi-o închipuie sau cum cred ei că aceasta ar trebui să fie.

Festivitatea de lansare a concursului a avut loc pe 27 ianuarie, la Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău la care au luat parte elevii și profesorii școlii. În cadrul acesteia, Boris Talpă, șeful Centrului de informații juridice al Institutului Național al Justiției, judecător detașat, a vorbit, pe înțelesul copiilor, despre rolul și importanța justiției în societate, astfel încât aceștia să cunoască mai multe despre ceea ce înseamnă justiție.

Concursul s-a desfășurat în două etape. Compozițiile primite în perioada 15 martie – 1 aprilie 2017 au fost supuse unui proces de preselecție pentru a putea fi incluse în expoziția-concurs. Ca rezultat, în etapa finală au fost admise 97 de lucrări. Pe parcursul lunii mai, creațiile artistice au fost expuse pe holurile Institutului Național al Justiției în așteptarea anunțării câștigătorilor.

Evaluarea creațiilor şi alegerea câștigătorilor au fost determinate de către un juriu format din reprezentanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Liceului academic de arte plastice „Igor Plămădeală”, ai Școlii de arte plastice „Alexei Șciusev” şi ai Institutului Naţional al Justiţiei. Criteriile de care au ținut cont jurații au fost: realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicarea tehnicilor artistice.


Juriul a desemnat câștigătorii pentru două categorii de vârstă:

prima categorie (11-14 ani):

locul I – Anna Petruli, Școala de arte plastice pentru copii din Dubăsari,
locul II – Valeria Golovinova, Școala de arte plastice pentru copii din Bălți,
locul III – Anastasia Țurcan, Școala de arte „V. Poleacov” din Chișinău;

a doua categorie (15-17 ani):

locul I – Anna Sedlețcaia, Liceul Teoretic „M. Grecu” din Chișinău,
locul II – Sergiu Ciochină, Școala de arte plastice din Nisporeni,
locul III – Cătălin Culiuc, Școala de arte plastice din Edineț.

În semn de apreciere a aptitudinilor creatoare manifestate în compozițiile din cadrul expoziției-concurs, au fost acordate diplome de merit și altor 13 concurenți. Organizatorii au oferit și un premiu special – „Simpatia publicului INJ” – obținut de Lilya Martân de la Liceul Teoretic „M. Grecu” din Chișinău pentru lucrarea „Legea care protejează!”

La festivitate, laureații au fost felicitați de către Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, și Olimpiada Arbuz-Spatari, Directorul Școlii de Arte Plastice pentru copii „Alexei Șciusev”, care au menționat numărul mare al participanților la concurs și ingeniozitatea copiilor în oglindirea tematicii propuse: cum văd ei justiția.

Acțiunea a făcut parte dintr-un șir de activități realizate în baza Acordului de cooperare între INJ și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, care a fost semnat la 15 decembrie 2016 de către directorii celor două instituții – Diana Scobioală și Olimpiada Arbuz-Spatari.

INJ_1.06.2017 Justtie eu te vad asa 1INJ_1.06.2017 justitie eu te vad asa 4INJ_1.06.2017 justitie eu te vad asa 3INJ_1.06.2017 justitie eu te vad asa 21.06.2017 Justitie eu te vad asa collage

Frun CATALINAÎncercând să substitui justiția, devii singur acuzat. Mahu Maxim.DSCN0528Ei sunt nu doar prezentul, ci și viitorul justiției.Cenușa TatianaJustișia si palatele ei luxoase.Bordianu M.Justiția ruinată.Dănilă AlinaBurbulea FeliciaPetrea Cristianpoleakov.1Закон и Жизнь . Анна ПетрульTaranu MariaRusol Daniel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s