Prezentare generală

Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” din municipiul Chișinău este o instituție de învățământ extracurricular, care oferă tinerelor talente o educație artistică de bază. Școala a fost fondată în 1959.

Scopul principal al instituției este educația estetică, artistică a copiilor, dezvoltarea calităților creatoare a acestora.

Printre primii profesori care au predat la Școală s-au numărt cunoscuții artiști moldoveni: V. Moțaniuc, G. Munteanu, N. Vasilieva, S. Bobernaga, L. Țonceva, G. Vrabie, V. Cojocaru, A. Danalișin, V. Bulba, D. Bolboceanu, V. Moșanu, V. Bahcevan, M. Serbinova.

În prezent, în școală sunt angajați 34 de cadre didactice majoritatea fiind membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Moldova,  și tineri specialiști.

Timp de 58 de ani, mai mult de 6000 de elevi au absolvit școala, mulți dintre care și-au continuat activitatea în domeniul artei. În prezent, școala are aproximativ 650 de elevi. Școala de artă de-a lungul existenței sale a crescut mai multe generații de artiști, mulți studenți, care au primit educație artistică și pedagogică, au revenit la școală ca profesori.

În Școală sunt grupe de predare în limbile română și rusă.  Copiii cu vîrsta de la 10 ani (grupe de bază) au următoarele Discipline de bază:
• Desen
• Pictură
• Compoziție
• Sculptura
• Istoria artelor
• Design graphic
Pentru copii cu vîrsta 6-9 ani, sunt grupe pregătitoare, cu predare in limbile română şi rusă.
Se organizează grupuri pentru maturi (de la 16 ani) (cu predarea disciplinelor numite mai sus), inclusiv grupuri de studiu a ceramicii.

Școala de artă oferă elevilor o educație artistică și estetică de bază. Procesul de învățămînt în școală durează patru ani, după absolvire elevului se eliberează un certificat de absolvire.

Scopul principal al personalului pedagogic al școlii este nivelul înalt de pregătire a elevilor, și admiterea lor după absolvirea școlii de artă la instituțiile de învățământ superior.

Elevii școlii participă la expoziții internaționale și concursuri de arte plastice pentru copii, devin câștigători, premianți și laureați în cadrul acestor concursuri.

Pe parcursul existenței sale, școala a devenit un centru cultural activ în capitală și una dintre sursele de educație estetică pentru copii și adolescenți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s